فهرست مطالب

مجله مدیریت بازاریابی
پیاپی 18 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان غفاری آشتیانی، مجید زنجیر دار، ماندانا پناهی وانانی صفحات 1-19
    با توجه به اهمیت غیر قابل انکار گفته های شفاهی در بازاریابی به ویژه در بخش خدمات، مطالعه عوامل زمینه ساز آن امری ضروری است. با در نظر گرفتن ناملموس بودن خدمات و توجه به این نکته که مشتریان راضی مبلغان شرکت می باشند، شرکت ها برای ایجاد رابطه ای مثبت با مشتریانشان ترغیب شده اند.
    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش تحقیق و ماهیت از جمله تحقیقات علی و از شاخه میدانی می باشد. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است، ضمنا برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شده است. بدین منظور تعداد نمونه 384 برآورد شد که برای اطمینان بیشتر 425 پرسشنامه در بین مشتریان بانک های خصوصی شهرستان اراک توزیع گردید که در پایان تعداد 386 پرسشنامه بازگشت داده شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد رابطه معنی داری بین ابعاد کیفیت ارتباطات یعنی اعتماد، رضایت و تعهد و گفته های شفاهی وجود دارد همچنین وجود رابطه معنی دار بین ارزش های مشترک بر روی اعتماد و تعهد مورد تایید قرار گرفت، اما وجود رابطه معنی دار بین تفاهم با مشتری بر روی گفته های شفاهی و اعتماد مورد پذیرش قرار نگرفت.
    این پژوهش تنها به بررسی تاثیر کیفیت ارتباطات و تفاهم با مشتری می پردازد و از بررسی سایر متغیرها که بر گفته های شفاهی تاثیر دارند اما کانون توجه تحقیق نبوده اند چشم پوشی شده است.
    در نهایت پیشنهاد می شود مدیران بانک ها با اتخاذ برنامه هایی به شناسایی نقاط ضعف و قوت رقبای خود پرداخته، با ایجاد روابطی مثبت و با کیفیت، خدمات خود را به بهترین شکل ارائه دهند تا مشتریان کیفیت در نحوه ارائه خدمات را درک کرده و به مبلغان شرکت تبدیل شوند.
    مدل استفاده شده در این تحقیق ترکیبی از چندین مدل متفاوت بوده و به بررسی همزمان تاثیر کیفیت ارتباطات و تفاهم با مشتری برروی گفته های شفاهی می پردازد و در نوع خود بدیع می باشد.
    کلیدواژگان: تفاهم، گفته های شفاهی، رضایت، اعتماد، ارزش های مشترک، تعهد، بازاریابی رابطه مند
  • مهدی بهبودی، امیر عابدینی کشکسرای، مرضیه جلیلوند شیرخانی تبار صفحات 21-46
    این مطالعه فراهم کننده بینش هایی در خصوص عوامل موثر بر پذیرش بانکداری همراه توسط مشتریان بانک ها می باشد. با استفاده از تلفن همراه برای انجام امور بانکی، بدیهی است که هر دو طرف مشتری و بانک سود می برد و بار دیگر تکنولوژی های نوین در تسهیل امور زندگی انسان نقش خود را نشان می دهد. روندهای منفی در پذیرش این تکنولوژی، ضرورت بررسی عوامل موثر بر آن را ایجاب نموده است. این مطالعه یک مدل ترکیبی از مدل های ارائه شده در مطالعات گذشته ارائه نموده و در جامعه ایران مورد آزمون قرار می دهد. 361 نفر از دانشجویان در این مطالعه شرکت نمودند. مدل یابی معادلات ساختاری جهت بررسی اعتبار سازه ها و آزمون فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفت که برای این امر از نرم افزار ای موس جهت تحلیل ها استفاده شد. طبق یافته های پژوهش، سازگاری با سبک زندگی و بعد از آن اعتماد دو عامل اساسی در پذیرش بانکداری همراه شناسایی شدند. سودمندی درک شده، اعتبار، سهولت استفاده، نیاز به تعامل حضوری، ریسک درک شده، و هزینه درک شده مشتریان به ترتیب سایر عواملی بودند که در پذیرش بانکداری همراه تاثیر گذار شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: پذیرش بانکداری همراه، ریسک درک شده، اعتبار درک شده، سودمندی درک شده
  • کریم حمدی، حسین وظیفه دوست، علی حاجی محمد علی صفحات 47-62
    در حال حاضر یکی از دغدغه های اصلی شرکت های فعال در حوزه باتری، فروش محصولات می باشد. کاهش فروش مسئله ای است که ذهن مدیران ارشد و مدیران فروش شرکت های مذکور را به شدت مشغول نموده است. هدف از این تحقیق نیز تعیین میزان تاثیر عناصر آمیخته بازاریابی بر افزایش فروش باتری های استارتری سبک در شهر تهران می باشد.
    بدین منظور محقق اقدام به انجام مصاحبه عمقی با کارشناسان و خبرگان صنعت باتری نموده و از این طریق متغیرهای سطح دوم تعریف شده در مدل های عمومی آمیخته بازاریابی به صورت سفارشی و خاص برای محصول باتری استارتر سبک شناسایی شدند. سپس بر اساس عناصر تعریف شده در مدل تحقیق پرسشنامه اولیه در شش بخش تهیه گردید. با توجه به این که مدل تحلیلی استفاده شده جهت اولویت بندی «تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی» می باشد پرسشنامه نیز به صورت مقایسه زوجی عناصر آمیخته بازاریابی طراحی شده است.
    در گام بعد پرسشنامه اولیه بین حدود 32 نفر از خبرگان مذکور توزیع گردیده و سوالات و نظراتی که ایشان در خصوص نحوه تکمیل پرسشنامه مطرح می نمودند، منجر به بهبود پرسشنامه گردید. پرسشنامه نهایی جهت آزمون پایایی توسط 20 نفر از نمایندگان فروش، تکمیل شده و آزمون پایایی نیز برای هر یک از پرسشنامه ها از طریق محاسبه آلفای کرونباخ صورت پذیرفته است.
    جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه نمایندگی های فروش باتری استارتر سبک در شهر تهران می باشد. حجم نمونه نیز بر اساس جدول مورگان، 132 نمایندگی انتخاب شده است که به صورت خوشه ایچند مرحله ای یا مختلط (با تقسیم تهران به 5 منطقه شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز) انتخاب می گردند.
    در نهایت پرسشنامه ها بر اساس روش نمونه گیری مذکور در بین نمایندگان فروش باتری توزیع گردیده و اولویت متغیرهای عناصر بازاریابی مشخص گردید. بدیهی است عناصر دارای اولویت بالاتر نشان دهنده تاثیر بیشتر بر فروش شرکت می باشد و لذا برای تولیدکنندگان باتری از اهمیت بیشتری برخوردارند.
    در این تحقیق هفت اولویت اول به شرح زیر انتخاب شده و راه کارهای افزایش فروش از طریق پرداختن به این اولویت ها بررسی شده اند. این اولویت ها عبارتند از: 1- تکنولوژی محصول، 2- فروش اعتباری، 3- تخفیف، 4- گارانتی، 7- خدمات رفاهی،8- کیفیت، 9- جوایز فروش راه کارهایی که در هر یک از این متغیرها می بایست مد نظر قرار گیرند تا هدف نهایی تحقیق (افزایش فروش است) محقق شود، کاملا متفاوت از هم است. به همین منظور برای هر یک از هفت متغیر دارای اولویت راه کارهایی تعریف و به عنوان نتیجه تحقیق ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، ترویج فروش، توزیع، محصول، باتری استارتر سبک
  • بهرام رنجبریان، ادریس محمودی، افشین قاسمی صفحات 63-74
    یکی از معیارهای اثرگذار در فرآیند خرید، کشورسازنده و مبدا کالاها است. بسیاری از مردم، ذهنیتی که از یک کشور دارند را به کالاهای ساخته شده توسط آن کشور تعمیم می دهند. این مسئله می تواند برای صاحبان نام های تجاری در اتخاذ استراتژی های نام تجاری برتر، موثر باشد. در این پژوهش تاثیر کشور سازنده نام تجاری بر آگاهی و قدرت نام تجاری و نیز ارزش ویژه نام تجاری مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز بوده که نمونه ای 230 نفری از آن ها برای بررسی مورد استفاده قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل آماری این پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که اثر کشور سازنده بر آگاهی، قدرت نام تجاری و ارزش ویژه نام تجاری مثبت و معنادار بوده است. این در حالی است که اثر معنادار قدرت نام تجاری بر ارزش ویژه نام تجاری رد شده است.
    کلیدواژگان: کشور سازنده نام تجاری، ارزش ویژه نام تجاری، قدرت نام تجاری، آگاهی از نام تجاری
  • پریا قاسمی، عبدالهادی درزیان عزیزی صفحات 75-90
    امروزه مدیران متوجه شده اند که برند و مدیریت برند برای ادامه حیات کسب وکارشان بسیار لازم و ضروری است. در واقع برندها به بخش جدایی ناپذیر ارزش شرکت و نیز یک دارایی استراتژیک مهم تبدیل شده اند به طوری که برای برخی از شرکت ها، برند، همه ی دارایی آن شرکت محسوب می شود. از این رو، هدف این تحقیق شناسایی تاثیرات برندگرایی بر عملکرد برند (آگاهی برند، تصویر برند، وفاداری برند) و عملکرد مالی شرکت است.
    برای انجام این پژوهش، 162 پرسشنامه در بین مدیران شرکت های فعال در شهرک های صنعتی اهواز توزیع شد که 141 پرسشنامه جمع آوری شد و از روش تحقیق همبستگی به آزمون فرضیه ها در نرم افزار SPSS پرداخته شد.
    نتایج تحقیق نشان داد که برند گرایی، اثر مستقیم و مثبتی بر تمایز برند و عملکرد برند و همچنین عملکرد برند نیز اثر مستقیم و مثبتی بر عملکرد مالی شرکت دارد.
    محدودیت منابع مالی و زمانی باعث شد که محقق نتواند برای ارزیابی عملکرد برند به بررسی و محاسبه سهم بازار برند شرکت های مورد مطالعه در سطح استان بپردازد. همچنین عدم ارائه اطلاعات مالی توسط مدیران شرکت ها باعث شد برای سنجش عملکرد مالی شرکت، فقط به جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه پرداخته شود.
    نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده مدیران شرکت های تولیدی قرار بگیرد. بر پایه ی نتایج به دست آمده، استقرار استراتژی شرکت بر پایه ی استراتژی برند (برند گرایی)، منجر به بهبود عملکرد برند و عملکرد مالی خواهد شد.
    کلیدواژگان: برند گرایی، تمایز برند، نوآوری، عملکرد برند، عملکرد مالی
  • سهیل سرمد سعیدی، محمد امین جمشیدیان صفحات 91-106
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازاریابی داخلی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی بر بازارگرایی و جنبه های داخلی (رضایتمندی کارکنان) و جنبه های خارجی (کیفیت خدمات و رضایتمندی مشتریان) عملکرد سازمانی است.
    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات تحقیق علی است.در این مطالعه با استفاده از روش تحقیق میدانی و به کارگیری پرسشنامه استاندارد شده جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری، کارکنان بانک رفاه در شهر اراک و شهروندانی (مشتریان) می باشد که از خدمات این بانک استفاده می کنند. برای انجام تحقیق از دو نمونه (کارکنان و مشتریان) هر یک با حجم 150 پرسشنامه استفاده شده است، پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ و روایی پرسشنامه توسط تعدادی از متخصصین جامعه آماری و اساتید بازاریابی تایید شده است. پردازش داده ها از طریق نرم افزار لیزرل انجام شده است.
    یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مثبت بازاریابی داخلی بر تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، بازارگرایی و عملکرد سازمانی است.همچنین تعهد سازمانی داری تاثیر مثبت بر رفتار شهروندی سازمانی است.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، بازارگرایی، عملکرد سازمانی
  • امیر رضا کنجکاو منفرد، مریم میرحسینی صفحات 107-120
    امروزه، رضایت مشتری به عنوان مهم ترین شاخص جدید عملکرد سازمان ها برای کسب مزیت رقابتی در نظر گرفته می شود. در نظام بانکداری نیز مشتریان، محور اصلی بوده و در واقع همه کارها برای جلب رضایت، توجه و جذب آن هاست. در این راستا، ارائه یک مدل پذیرش تکنولوژی ویژه برای تشریح و تجزیه و تحلیل رفتاری کاربرد فناوری های موجود، ضروری می باشد. از این رو در این مقاله یک مدل پذیرش تکنولوژی توسعه یافته، در جهت پذیرش موبایل بانک توسط مشتریان معرفی و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. این چارچوب به منظور توضیح و درک بهتر رفتار استفاده از موبایل بانک، جنبه هایی از مدل پذیرش تکنولوژی (TAM) را با جنبه های از تئوری انتشار نوآوری (IDT) ادغام می کند. روش این مطالعه از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی می باشد و به مدت 6 ماه در سال 1390 انجام یافته است. جامعه آماری را مشتریان شعب بانک صادرات شهرستان یزد تشکیل می دهد. از این جامعه نمونه ای به حجم 296 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. علاوه بر این از تحلیل مسیر برای آزمون فرضیات و بررسی روابط میان مولفه های چارچوب تحقیق استفاده شد و در پایان صحت روابط مولفه های این چارچوب مفهومی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلیه عوامل شناسایی شده در مدل اثر مستقیم یا غیر مستقیمی بر استفاده واقعی کاربران از موبایل بانک دارد که از میان مزایای دریافت شده در رتبه اول قرار دارد.
    کلیدواژگان: موبایل بانک، مدل پذیرش تکنولوژی، تئوری انتشار نوآوری، بانک صادرات، استان یزد
|
  • P. Ghaffari Ashtiyani, M. Zanjirdar, M. Panahi Vanani Pages 1-19
    Purpose
    Because of undeniable importance of word of mouth in marketing especially in the part of services، studying the underlying factors is necessary. Because of intangible services and regarding the point that satisfied customers are the missionaries of the company، companies are encouraged to establish a positive relationship with their customer.
    Methodology
    This research is applicable in term of target. In terms of method and nature is casual research and of domain relevant branch. Necessary information are collected using questionnaire mean time for analysis of data، structural equation modeling and LISREL software are used. To achieve this purpose، number of sample was estimated to be 384 but to ensure more 425 questionnaires was distributed among costumers of private banks in Arak and at last 386 questionnaires were returned and analyzed.
    Findings
    Result of the research show that a significant relationship exists between dimension of relationship quality، namely trust، satisfaction and commitment and word of mouth. Also existence of significant relationship between shared values on trust and commitment was accepted، but existence of significant relationship between rapport on the word of mouth and trust was not accepted. Research Limitations: This research will only survey the impact of relationship quality and rapport، and ignores other variables that impact word of mouth، but are not in the center of attention of this research. Managerial Implications: Finally it is suggested that bank managers by adopting programs to know the strengths and weaknesses of the competitors، by creating positive relationships and good quality، providing the best services to their customers so that customers will understand the quality in the way of offering services and become missionaries of the company. Originality/value: The model used in this research is a combination of a number of different models and reviews simultaneously the impact of relationship quality and rapport on word of mouth that is original in its type.
    Keywords: Rapport, Word of mouth, Satisfaction, Trust, Shared values, Commitment, Relationship marketing
  • M. Behboudi, A. Abedini Koshksaray, M. Jalilvand Shirkhani Tabar Pages 21-46
    This study is designed to provide some insights into factors affecting the adoption of mobile banking in (MB) Iran. Encouraging clients to use the cell phone for banking affairs، and negative trends in the adoption of this technology makes it imperative to study the factors affecting the adoption of mobile banking. Thisstudy builds a comprehensive theoretical model explaining mobile banking adoption. A survey was adminstered to validate critical factors in Iran. 361 students participated in this study. The SEM techniques used to incorporate the construct validity and testing the hypotheses. The AMOS software was used to analyze the statistics. We examined eight latent variables of perceived usefulness، perceived ease of use، need for interaction، perceived risk، perceived cost، compatibility with life style، perceived credibility and trust. We found that these constructs successfully explain adoption of mobile banking among Iranian clients. Adaptation with life style and trust are found to be the most significant antecedents explaining the adoption of mobile banking. The present research is the first study using Structural Equation Modeling in order to test MB in Iran. Moreover، we examined eight variables which in comparison to previous study that used four or five variables، show more variance.
    Keywords: Mobile, banking adoption, Perceived risk, Perceived credibility, Perceived usefulness
  • K. Hamdi, H. Vazifehdoost, A. Haji Mohammad Ali Pages 47-62
    Being able to sell automotive batteries is one of the biggest problems that CEOs and sale managers are facing in the competitive situation in Iranian market. Nowadays Iranian manufacturer are having a decrease in battery sale. In this paper we focus on identifying and prioritizing the factors influencing the sale enhancement i. e. marketing mix variables. In the literature review، we have discussed several models on marketing mix and some practical researches on the effect of marketing mix variables on sales enhancement has been considered. In the end the marketing mix has been selected and variables for each element has been developed which actually depict the research model. To achieve this model an exploratory research was conducted with the help of automotive battery experts. Accordingly، based on research model and the analytical method i. e. AHP، a questionnaire was developed and the survey was conducted using stratified sampling method. Clearly، variables with the highest priority should be considers first. So the first seven priorities are identified as: 1. Product technology، 2. Sale by credit، 3. Discount، 4. Garantee، 5. Extra services to sale rep،6. Quality، 7. Sale gifts In the second step، an improvement plan has been developed for each priority، by the help of industry experts. Obviously these plans are completely different because the selected priorities are in different areas of the organization.
    Keywords: Marketing mix, Promotion, Place, Product, Light starter battery
  • B. Ranjbarian, E. Mahmoudi, A. Ghasemi Pages 63-74
    One of the most effective measures in the process of purchase behavior is country of origin of brand. Many people generalize mentality of the country to product that made by this country. This is something that can be used by owners of top brand in their business strategy. In this paper، the effect of country origin of brand on brand strength and awareness and brand equity has been studied. The statistical population of paper is the student of Shahid Chamran University that a sample of 230 people of theirs has been studied. However، for analysis the data، SPSS and LISREL have been applied. The finding indicates that the effect of origin country of brand on brand strength and awareness and brand equity is positive and significant، while the effect of brand strength on brand equity is rejected.
    Keywords: Country of origin of brand, Brand equity, Brand strength, Brand awareness
  • P. Ghasemi, A. Darzian Azizi Pages 75-90
    Purpose-Nowadays، managers have noticed that brand and brand management is essential and necessary for their business life to be continued. In fact، brands have become an inseparable component of the company’s value and also an important strategic asset; as for some of the companies، brand is their own entire asset. Therefore، the purpose of this research is to recognize the effects of brand attitude on the brand performance (brand knowledge، brand image، brand loyalty) and the financial performance of the company. Design/methodology/approach –To complete this research، 162 questionnaires was distributed between the managers of active companies located in Ahvaz industrial towns; of which 141 questionnaires were collected and the hypothesis test was accomplished through correlation research method by SPSS software. Findings –The research results showed that the brand attitude has direct and positive effect on the brand distinction and performance and also financial performance of the company is affected directly and positively by the brand performance. Limitations-Because of the limitation of the Financial and time resources، the researcher could not study and calculate the brand market share of the companies under study on the province. Also، because the financial information was not represented by the companies’ managers، evaluation of the financial performance of the company only completed through collecting information from questionnaires. Practical implications-The research results may be used by the managers of the production companies. Due to the results acquired، establishment of the company strategy based on the brand strategy (brand attitude) will result in financial and brand performance improvement.
    Keywords: Brand orientation, Brand distinctiveness, Innovation, Brand performance, Financial performance
  • Pages 91-106
    Purpose
    The purpose of this paper is to examine the effect of internal marketing، organizational commitment، organizational citizenship behaviors on Services organizations'' performance and market orientation.
    Methodology
    The present research in terms of goal is an applied type and in terms of gathering information is a causal one. In this research، in order to father information a field research method and a standardized questionnaire were used. The statistical population is the employees working at Refah Bank in city of Arak and the citizens (customers) using the services provided by this bank. In order to conduct the research، two sample sizes (personnel and customers) of 150 questionnaires were used. The reliability of the questionnaire was proved through Cronbach alpha and the reliability of the questionnaire was proved by some of the experts of the statistical population and marketing tutors. In order to process data، Lisrel software was used.
    Findings
    The research results indicate that the internal marketing is featured to have positive effects on organizational commitment، organizational citizenship behavior، market-orientation and organizational performance. Also، the organizational commitment has positive effect on the organizational citizenship behavior.
    Keywords: Internal marketing, Organizational commitment, Organizational citizenship behaviours, Market orientation, Organizational performance
  • A. R. Konjkave Monfared, M. Mirhoseini Pages 107-120
    Nowadays، customer satisfaction can be considered as the most important of new performance indicators for organizations to achieve competitive advantage. Also، in the banking system، customers are the main axis and in fact everything is done to attract their attention. So، the technology acceptance model (TAM) is particularly useful for explaining and analyzing Technology-usage behavior. Hence in this paper a technology acceptance model is introduced and analyzed for exploring mobile bank adoption. In terms of purpose، this investigation is typically practical and in terms of methodology/approach is survey based. This study is done in 6 month (1390). Statistical population of this study includes all branches of Yazd Saderat for population is selected. A sample of 296 people has been selected randomly. Moreover Path analysis is used for evaluates and analyzes the model fitting. The results show that all factors in model have direct or indirect effect on actual use of m-banking. Also، Perceive usefulness has the most effect.
    Keywords: Mobile bank, Technology Acceptance Model (TAM), IDT, Saderat bank, Yazd province